Föreningens historia

Forening_historikUnder 60-talet skedde kommunens markfördelning för byggande av bostäder huvudsakligen till Uppsalahem, HSB och Riksbyggen samt de privata byggföretagen. För att fördela rättvist och ge möjlighet för alla byggmästare att vara med, bildade de privata byggföretagen, Fyrisbyggen AB.

Brf Årsta tillkom via Fyrisbyggen som projekterade området och gav företagen Fredlunds, Roos och Rosander i uppdrag att bygga var sin del, område A, B och C med fyra hus var och med lika utförande och standard. Bygglov beviljade 1968-11-28 och de första husen blev inflyttningsklara 1969 och lägenheterna fördelades via kommunens bostadskö.

Insatserna kunde hållas låga, ca 4.000 kr, tack vara statliga subventioner. Månadskostnaden var då ca 550 kr för 3 r o k och ansågs då ganska hög för många. Brf Årsta blev den andra föreningen i Årsta. Riksbyggens punkthus blev klara något före. Årstaområdet har en lantlig idyll och många trädgårdsmästare hade sina anläggningar här innan bostadsbyggandet tog över.

De som bodde i det gamla Årsta fick anvisning på bostad i nyproduktionen. I övrigt var det mest barnfamiljer och ungdom som fick sin första bostadsrättslägenhet här. I dag är barnfamiljerna färre och många äldre har funnit Brf Årsta trivsamt och bekvämt.

Comments are closed.